capital.bg Когато министър успее да си купи особено изгодно недвижим имот

...
capital.bg Когато министър успее да си купи особено изгодно недвижим имот
Коментари Харесай

Капитал: Удар за милиони на схемаджиите Асен Василев и сем. Лорер с кралицата на винетките

capital.bg

 

Когато министър успее да си купи изключително преференциално неподвижен парцел - това постоянно провокира интерес. Когато го купи на стойност, по-ниска с повече от 50% от пазарната цена, въпросите се натрупат. Ситуацията става изключително озадачаваща, когато притежателят на сдружението, продало парцела на министъра, няма пояснение за какво му е направил сходен " подарък ". Ако всичко свършваше дотук, евентуално имиджовата рецесия за партия " Продължаваме промяната " би била по-малка.

 

Проблем се получава обаче, когато внезапно и сдружението, и министърът, купил жилището си на по-ниска от пазарната цена, продадат парцелите си за по-високи от пазарните цени скоро по-късно. А когато крайният покупател е друга компания, облагодетелствана от страната и съществуваща поради обвързаности с държавната власт, сюжетът заслужава повече внимание.

 

Началото

 

Преди седмица платформата за следствия BIRD разгласява материал, съгласно който сдружение, принадлежало в предишното на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и сегашен финансов министър Асен Василев, е с блокирани сметки поради иск на американски жител за 5 млн. лева Три месеца преди този момент то продава парцелите си за над 3 млн. лева и по този начин американецът остава ощетен, в случай че искът му бъде задоволен.

Купувач е Станислава Арнаудова, чиято компания " Интелигентни трафик системи " от 2019 година посредничи сред страната и крайните консуматори при пазаруването на винетки със 7% комисион. Тя придобива парцелите през компанията си " Си Трейдинг 2016 ".

 

Едновременно Aрнаудова в персонално качество придобива и апартамент на депутата от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Около парцела на Лорер се заформя странна скица - през 2022 година той го купува на цена, доста по-ниска от пазарната, а година по-късно го продава за рекордните 1.8 млн лв..

Проследяването на историята на покупко-продажбите повдига поредност въпроси, а те станаха още повече след оскъдните обществени пояснения, които дадоха Асен Василев и Даниел Лорер.

 

Фактите: дати, цени, имена

 

Според информация на BIRD на 29 декември 2023 година Марио Иванов Сотиров, шеф и сегашен притежател на " СТВ Консълтинг " ЕООД (фирма, притежавана от Асен Василев до май 2021 г.) подава в Търговския указател молба до съда за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност. Като причина се показва, че на 17 ноември 2023 година американският жител Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за 5 013 317 лв., издадена на негово име, и е наложил запор на сметките на компанията.

 

Претенциите на Бретшнайдер към други активи на компанията са обезвредени. Причината е, че два месеца по-рано - на 7 септември 2023 година " СТВ Консълтинг " е продала дворното място и пет парцела в постройка на ул. " Чаталджа " 3 в София за близо 3 млн. лева Средствата от продажбата отиват по сметките на компанията, само че по-късно изчезват оттова. Твърденията на Асен Василев, който не е в собствеността е, че е погасен банков заем. Така откакто Бертшнайдер подава желае си " СТВ Консълтинг " подава молба за неплатежоспособност, тъй като не може да удовлетвори настояванията на кредиторите си.

 

Купувач на парцелите на " Чаталджа 3 " е сдружението " СИ Трейдинг 2016 ", благосъстоятелност на Станислава Арнаудова. Тя е мажоритарен притежател и във компанията " Интелигентни Трафик Системи " АД, чиято активност наподобява тясно обвързвана с страната по време на ръководството на ГЕРБ. През 2019 година след следствие на " Капитал " стана ясно, че сдружението е определено от АПИ по неразбираема процедура за единствен пропагандатор на винетки на системата BGToll. Така то се трансформира в частен монополист на пазара, прибирайки комисион от 7% от всяка продадена винетка. Това ощетява страната с от 17 до 23 млн. лв. годишно.

 

В деня, когато сдружението на Станислава Арнаудова купува парцела на " СТВ Консълтинг " (7 септември 2023 г), самата Арнаудова в персонално качество изповядва още една договорка. Тя купува жилището на Даниел Лорер и брачната половинка му Виолета за 1.8 млн. лв.. Имотът на сем. Лорер се намира в същата постройка на " Чаталджа " 3. Така на процедура Арнаудова придобива цялата къща (разделена на обособени имоти). За частта, благосъстоятелност на някогашната компания на Асен Василев, тя заплаща 3.1 млн лв., а за частта на Даниел Лорер - 1.8 млн. лв..

От Имотния указател се вижда, че теренът е 380 кв. м, къщата е с пет етажа (включително под земята и мансарден).

 

Обясненията на Василев и Лорер

 

След оповестението на информацията забърканите в тази ситуация знакови лица на " Продължаваме промяната " Асен Василев и Даниел Лорер мълчаха два дни. После в един и същи ден двамата дадоха нищожни пояснения.

С постинг във Фейсбук Василев изясни дейностите на компанията, в която е бил съсобственик в предишното. По думите му постройката на ул. " Чаталджа " 3 е купена от " СТВ Консълтинг " ЕООД през 2019 година за създаване на офис на компанията. Покупката е осъществена с банков заем в размер на 2.9 млн. лева, който включва цената на парцела (по оценка на банката) и средства за цялостна реорганизация на постройката. Василев прибавя, че реконструкцията е приключена през 2021 година като през месец май на същата година той е излязъл от сдружението. Според нотариалния акт, с който " Капитал " разполага покупката е на стойност 950 000 евро.

" Не единствено, че не познавам купувача, само че и считам за неуместно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина откакто съм излязъл от компанията ", написа Василев.

 

Пред " Дневник " Даниел Лорер изяснява, че не вижда проблем с цената, на която продава парцела си на Арнаудова (1.8 млн лв), тъй като това се е случило след " главен ремонт ", а и жилището е продадено с цялата покъщнина.

 

Ударът на сем. Лорер

 

Всъщност първият забавен миг надалеч не е сумата, за която Лорер продава парцела си. А цената, на която го придобива.

 

Според нотариалния акт на парцела, с който " Капитал " разполага, напролет на 2022 година сем. Лорер заплащат 351 000 лв. (около 179 000 евро) на СВТ " Консълтинг " ЕООД. Срещу тази сума те получават една внушителна част от общата повърхност на парцела на " Чаталджа " 3 - 10.82 % от поземления имот; офис от 113.61 кв.м; помещение в подпокривното пространство от 91.06 кв.м. Освен това получат и две механически пространства: едно от 16 кв.м и едно от 12 кв.м.

 

По данни на оцениме.бг за 2022 година офертните цени в центъра на София са сред 2381 и 1988 евро на квадрат. Най-вероятно договорката е била с отстъпка, каквито са над 60% от покупко-продажбите в този регион. Тя всекидневно е към 3%.

 

При такива сметки - към 2200 евро е била цената на квадрат за тези 113 квадрата, които в документите са вписани като офис. Това прави към 248 000 евро. Със сигурност цената на подпокривното помещение (91 квадрата) не е 2200, а по-ниска. Брокери на недвижими парцели, с които " Капитал " беседва, допуснаха, че цената на квадратен метър на мансардно помещение в региона е към 1500 евро. Което значи, че към тези 248 000 евро прибавяме още 135 000 евро. Тук е допустимо да се направи отстъпка и сумата да е била към 120 000 евро.

И по този начин сметката, даже без сервизните пространства от 16 и 12 квадрата e 368 хиляди евро. Това прави към 730 000 лв., а семейство Лорер е платило едвам 351 000 лв..

 

" Не мога да дава отговор по какъв начин е образувана цената "

 

Това се случва година откакто Асен Василев е излязъл от собствеността на " СТВ Консълтинг " по неговите думи. В същото време Даниел Лорер е министър на нововъведенията, а брачната половинка му е шефка на кабинета на финансовия министър Василев.

 

Подобно събитие значи, че министърът и брачната половинка му са купили евтино парцел в центъра на София от частно сдружение. Подобни финансови връзки постоянно провокират въпроси по отношение на възможни зависимости.

 

Ниската цена навежда на мисълта, че може парцелът да е платен с тежести от ипотеката, с която е добита собствеността върху цялата къща от " СТВ Консълтинг ". Нотариалният акт обаче сочи, че тежести няма - т.е. компанията, в която Асен Василев към този момент не е притежател, е продала парцела без никакво обременяване.

 

Потърсен от " Капитал " Даниел Лорер сподели, че му е нужно " малко време " за коментар, а по-късно престана да подвига телефона си.

" Капитал " се свърза и със притежателя и шеф на сдружението продавач Марио Сотиров. На въпрос по какъв начин е формирал цената за сем. Лорер, Сотиров сподели: " Не мога да ви отговоря на този въпрос ". После приключи диалога и изясни, че няма проблем да бъде издирван по-късно. Впоследствие спря да дава отговор на позвъняванията.

 

Печалба от 1.5 млн лв.

 

Година след преференциалната покупка сем. Лорер в един и същи ден със " СТВ Консълтинг " продават парцела си на известната като " кралица на винетките " Станислава Арнаудова - надлежно за 1.8 и 3.1 млн. лева, като продажната цена на Лорер съставлява ⅔ от цената на цялата останала част.

 

Бившият министър не отговори на въпроса на " Капитал " какъв спомагателен ремонт е направил, защото по думите на Асен Василев (а той е разгласил и снимки) още до момента в който е бил притежател на компанията (до 2021 г.) на цялата постройка е изработен не просто ремонт, а огромна реорганизация.

 

Така в границите на година фамилията Лорер купува от едно сдружение парцел, който продава на друго сдружение с облага от 1.5 млн. лева Собственичката на фирмата-купувач още от ръководството на ГЕРБ има монопол върху посреднически бизнес, получен от страната. И договорка с нея прави уязвим всеки настоящ политик.

 

Нещо повече: съгласно BIRD сходна сума води до мисълта за " насрещна престация ". Или казано другояче - позволява се, че Политическа партия са създали услуга Арнаудова и бизнеса ѝ, само че медията не показва каква би могла да бъде тя.

" Капитал " потърси Арнаудова с въпроси както по тази тематика, по този начин и по цените, на които придобива парцелите на " Чаталджа ". Тя обаче не отговори на повикванията.

 

Една законодателна услуга

 

В обява за българската секция на " Дойде веле " журналистката Емилия Милчева дава образец къде ползите на покупател и продавач може да са се сблъсквали. Според следствие на медиата предишното лято Министерството на финансите разгласява на портала за публични съвещания законопроект за промени на Закона за публичните поръчки (ЗОП), който планува обилни промени на някои режими. Освен предложенията там са отразени и мнения, подадени от заинтригуваните организации.

 

Едно от мненията е подписано от собственичката и шеф на " Интелигентни трафик системи " Станислава Арнаудова. С него тя се опълчва на плануванаъа от МФ анулация на чл.14, алинея 9 от настоящия тогава Закон за обществените поръчки. Тоест тя желае да се резервира текста, с който се " дефинира като изключение от приложното поле на Закона за публичните поръчки сключването на договорите сред АПИ с снабдители на електронни услуги за пътно таксуване ".

За направеното от нея предложение след това от МФ пишат: " Приема се по принцип ". В законопроекта, квалифициран от министерството и импортиран в Народното събрание на 22 август м.г. от Министерски съвет, текстът, против който стачкува Арнаудова, липсва. Така се резервира остарялото състояние - няма публични поръчки за доставчиците на електронни услуги, които не престават да се избират от управителния съвет на АПИ. И Арнаудова към оня миг е предпазена от конкуренция.

 

Когато Петков и Василев не са в зала

 

Дали има връзка сред изгубването на този законодателен текст и покупката от Арнаудова на парцелите на " Чаталджа " - би трябвало да разчитаме на честната дума на забърканите.

При всички положения обаче връзките сред ПП-ДБ и " кралицата на винетките " са необясними. Два дни след обявата на BIRD обединението внесе остарелия план на Демократична България от 48-я парламент, с който се предлага намаляването на комисиона за продажба на винетки за частното сдружение от 7% на 3%.

 

Любопитно събитие е, че на 19 януари 2023 г, когато Демократична България вкарват за първи път плана си, той е отритнат с въздържането от гласоподаване на ГЕРБ и вота срещу на " Възраждане " и Движение за права и свободи. Политическа партия тогава поддържат сътрудниците си, с които по това време не са една в обща парламентарна група. От гласоподаване обаче липсват съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев, като информация в архива на strazha.bg сочи, че преди този момент са били на работа в Народното събрание.

Сега, година по-късно ПП-ДБ още веднъж внесоха текстовете и следва гласуването им.

 

Американската диря и българската връзка

 

В сюжета към къщата на " Чаталджа " 3, която " Продължаваме промяната " ползваше до неотдавна като партиен офис нает от компанията на Марио Сотиров, остава неизяснена до дъно ролята на американския жител Себастиян Бретшнайдер, който е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 млн. лева и е наложил запор на сметките на " СТВ Консълтинг ".

 

Продажбата на парцелите на " Чаталджа " обаче става месеци преди той да предяви желае си. Така сдружението се освобождава от активите си авансово. А откакто Бретшнайдер предявява претенцията, притежателят на компанията подава молба в съда за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност. Едно от основанията е точно искът на Бертшнайдер.

 

Към датата на подаване на молбата от страна на Марио Сотиров (собственикът на " СТВ Консълтинг " ) отговорностите на търговеца са на обща стойност 8.85 млн. лева Дружеството разполага с активи на обща стойност 708 хиляди лева, от които 3 890,64 лева - Данък добавена стойност за възобновяване, както и с парични средства по банкови сметки от 561.8 хиляди лева, които обаче са блокирани, посредством запора от кредитора Себастиян Бретшнайдер.

Съществен миг е, че отговорностите, обезпечени със запор, са условни, тъй като за тях съдът не се е произнесъл, че съществуват. Той се е произнесъл само, че има възможност вероятно да бъде почетен иск с сходна рекламация. Няма правосъден акт, че претенцията е почетена и задължението съществува действително в този му размер.

 

Същевременно отговорностите към кредитори на сдружението, записани в документа, са 8.8 млн. Като от тях бъдат махнати петте милиона, за които американецът има иск, остават 3.8 млн лв. отговорности на " СТВ Консълтинг ". За тази сума не са известни нито кредиторите, нито източниците на отговорностите.

 

От CV-то на Себастиан Бретшнайдер в LinkedIn се вижда, че той към момента работи в " СТВ Консълтинг ", като началото на уговорката му в компанията е от 2020 година

 

" Капитал " опита да ревизира тази информация, само че от нея се натъкна на различен значителен подробност: оказа се, че и Бретшнайдер и сдружението " СТВ Консълтинг " употребяват еднакъв юрист - Йорданка Панчовска. Потърсена за коментар с въпрос по какъв начин съставлява ползите и на двете страни тя отхвърли да приказва по тематиката и побърза да прекъсне диалога.

Така остана незнайно по какъв начин Бретшнайдер се е свързал тъкмо с юриста, обслужвал " СТВ Консълтинг ", и дали в действителност това не е познатата скица, в която доближен на притежателите на обещано сдружение завеждат иск против него, с цел да се наредят на масата на несъстоятелността преди други кредитори. " Капитал " още веднъж опита да се свърже със Сотиров, само че той не отговори на позвъняванията. Изпратени бяха и въпроси до финансовия министър Асен Василев, на които отговор не е получен.

 

Инфо: Полина Паунова, capital.bg

 

Заглавието е на Епицентър. бг

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР